Store besparelser
Hurtig levering
Gemte
Log ind
0
Kurv
Kurv
Vejen til velstand. Marked, stat og utopi. Tiden 1850-1930
- Hvorfor blev Danmark rigt - og ikke rigere?
Af: Per Boje
Dansk Indbundet
Se mere i:
Vejen til velstand. Marked, stat og utopi. Tiden 1850-1930
- Hvorfor blev Danmark rigt - og ikke rigere?
Af: Per Boje
Dansk Indbundet

337 kr
Tilføj til kurv
Sikker betaling
1 - 3 hverdage

Om denne bog
Danmark var frem til Første Verdenskrig et af verdens rigeste lande med høj økonomisk vækst. I 1930 var Danmark fortsat et velstående land, men den økonomiske vækst lå ikke længere i toppen.
Denne bog afdækker, hvorfor Danmark så længe havde økonomisk succes, og hvorfor succesen ikke fortsatte. Bogen gør op med den gængse kollektive fortælling, at gårdmænd og andelsbevægelse var de dynamiske aktører bag Danmarks vej til velstand.
Det var byernes virksomheder inden for handel, søfart, finansiering og industri, der i samspil med udlandet, herunder udenlandske multinationale virksomheder, var bærere af innovation og erhvervsmæssig dynamik. De var en del af det internationalt orienterede videnssamfund, som staten siden enevælden havde bygget op.
Gårdmændene var i opposition til det moderne og urbane Danmark og kæmpede med Grundtvig i hånden for et agrart samfund domineret af mellemstore landbrugsvirksomheder. Ifølge dem ville Danmark blive et bedre og rigere land uden storkapitalister og selskabskapitalisme. I bondekapitalisternes fortælling repræsenterede andelsvirksomheder en særlig form for demokratisk kapitalisme, der var selskabskapitalismen moralsk overlegen. Og de havde stigende succes med at fremstille sig som heltene bag periodens økonomiske vækst og den nationale modernisering, politisk, økonomisk og kulturelt.
I kampen mod byerne og storkapitalisterne fik bondekapitalisterne hjælp af socialisterne. Og i 1920'erne fik de utilsigtet hjælp af byernes bankkapitalister, der gennem tvivlsom bankpraksis bragte bankerne i miskredit. Sparekasser med tættere forbindelse til landbruget fik fremgang og bidrog yderligere til bondekapitalismens ideologiske sejr.
Bogen viser, at fortællinger om dansk velstand takket være internationalt orienterede virksomheder inden for industri, søfart og handel samt statens rolle blev skubbet til side i den nationale historiefortælling. Bondekapitalisternes ideologiske sejr resulterede ikke alene i en misvisende fortælling om vejen til velstand, men den sinkede også den økonomiske udvikling i Danmark, så danskerne i en lang periode i 1900-tallet ikke blev så rige, som de kunne være blevet. Bogen retter op på denne skævhed med en ny fortælling om, hvorfor Danmark blev rigt – og hvorfor det ikke blev rigere.
Product detaljer
Sprog:
Dansk
Sider:
672
ISBN-13:
9788740832655
Indbinding:
Indbundet
Udgave:
1
ISBN-10:
8740832651
Kategori:
Udg. Dato:
15 aug 2020
Længde:
60mm
Bredde:
178mm
Højde:
240mm
Forlag:
Syddansk Universitetsforlag
Serie:
University of Southern Denmark studies in history and social sciences
Oplagsdato:
30 jan 2025
Forfatter(e):
Products purchased together
Alternatives - PIE
Kategori sammenhænge